Tuinbezoeken in de streek van Huy (Hoei)

Op 18 mei doen we enkele tuinbezoeken in de buurt van Hoei.

Programma

Afspraak om 9 u 45 bij  de heer en mevrouw Bernard Jolly,  Rue de Wanzoul 66 in 4520 Vinalmont.

Reisweg:  Neem de E42 – uitrit 7. Neem vervolgens de Nationale 65 – richting Huy.  Bij Vinalmont, neem rechts naar Wanzoul. Parkeren naast de kapel, de ingang is links.

De tuinen van het kasteel van Wanzoul (Mr en Mme Bernard Jolly)

De tuinen hebben een oppervlakte van ongeveer 2 hectare waarvan het aangelegde deel zich bevindt rond het uitzicht op de vallei van de Maas. Een spel van hoge hagen in verschillende  plantensoorten schraagt het achterplein. Een dreef van zilverlinden biedt een mooi perspectief  op de laterale tuin.

Recent is de oude moestuin gerenoveerd en geïnspireerd naar de geest van de Renaissance. Vier paviljoenen, samengesteld uit haagbeuk en geurende rozen zijn opgesteld op de hoeken en verlenen aan het geheel veel elegantie en een sterke structuur.

Hermitage van Huccorgne  (Baron en Barones Collinet)  Route de l’Etat,  1A  in 4520 Huccorgne.

Vroeger was dit een kluizenaarspaviljoen onder de bescherming van de machtige Graven van Berlaymont, heren van het nabije kasteel van Famelette. Deze eigendom bevindt zich op een aangename plaats doorsneden door de rivier de Mehaigne. Ze is samengesteld uit grote plaatsen versierd door een waterpartij. De tuin biedt aan de bezoekers merkwaardig uitzicht op de naburige rotsen.

Deze eigendom verenigt het minerale, het  groen en het water tot een vredige en harmonieuze plaats.

Kasteelhoeve van Fosseroule  (Baron en Barones Rodolphe Collinet) rue Fosseroule, 18 te 4520 Huccorgne( Wanze)

Fosseroule, ingeplant in het natuurpark van de Burdinale en de Mehaigne, verschaft een verbazende rust in deze hoek van Hesbaye die droog en kalkrijk is en waar heel dichtbij een belangrijke groeve bevindt.

De tuin, samengesteld uit verschillende groene kamers, gestuctureerd door hagen in taxus en hulst, omgorden harmonieus de gevel van het huis waarvan de zeer oude toren vroeger het bastion was van het kasteel van Moha. De tuin opent mooie zichten op de kleine vallei en er bevindt  zich een kleine vijver met bucolische charme die uiteindelijk uitkomt in de rivier de Fosseroule waaraan de eigendom haar naam ontleent.

Kasteel van Warfusée ( Graaf d’Oultremont) Rue Noiset 17, 4470 Saint-Georges-sur- Meuse

Het kasteel van Warfusée is een meesterwerk van evenwicht en harmonie, gebouwd in de 18de eeuw door  Florent d’Oultremont, broer van de prins-bisschop van Luik, Charles-Nicolas d’Oultremont.

Deze uitgebreide eigendom bevindt zich in een interessant landschap samengesteld uit een groot park met op het einde landerijen, bossen en vijvers. Een meer formele tuin versiert de gevels van het kasteel.

Het weelderige interieur doet beroep op mooie materialen: marmer, lambrisering, stuc en smeedijzer. Wij zullen dit kunnen bewonderen want de lunch wordt er genuttigd tussen de merkwaardige meubels en wandtapijten van Oudenaarde en prachtige schilderijen.

Park en moestuin van het kasteel van Jehay-Bodegnée (provinciaal domein) Rue du Parc 1, 4540 Amay

Het kasteel met zijn bijzondere architectuur in dambord, tamelijk uniek in Europa, dateert van 16de eeuw en staat nu in steigers voor een grondige renovatie.

Het was de eigendom van Graaf Guy van den Steen de Jehay die het domein verkocht heeft aan de provincie Luik in de hoop dat het oord bewaard wordt voor de toekomstige generaties.

Het park geïnspireerd op Italiaanse invloeden heeft merkwaardige bomen, lindedreven en haagbeuk, alsook beelden van het werk van de laatste eigenaar.

De oude ommuurde moestuin van 19de eeuw van 1 hectare is zeker de moeite waard.

De prijs voor deze dag bedraag 50 euro per persoon te storten op de rekening van Karel Goossens/EBTS.

IBAN :BE71 7350 4354 1769

BIC: KREDBEBB

Opgelet: Inschrijven kan tot 8 mei en de betaling geldt als inschrijving.

Deze prijs bevat niet het bezoek aan het kasteel van Jahay-Bodegnée  die facultatief is na een reeds goed gevulde dag. Toegang bedraagt 5 euro. Individueel te regelen.